De kracht van woorden

Een orkaan waait met zijn verwoestende kracht. Een druk op de knop kan totale vernietiging betekenen. Overstromingen sleuren huizen en mensen met zich mee. Dit alles is actueel en pijnlijk, maar allemaal op een grote schaal. Als we alle gebeurtenissen terugtrekken naar een iets dan kom ik uit bij woorden. Woorden dragen een kracht met zich mee die groter is dan wat dan ook. Het verwoest mensen en mensenlevens. Op een schaal zo groot als de rampen in het nieuws? Nee. Maar het verwoest.

Woorden zouden daarom erg kostbaar moeten zijn. Er zou een prijskaartje aan moeten hangen. Wanneer het woord veel kost betekent het dat je een woord koopt dat veel invloed kan hebben. Toch gooit de wereld met geld, dus met woorden, alsof het niks is. Mensen spuwen schaamteloos hun meningen uit in het openbaar, geven kwetsend commentaar op alles en nog wat en denken er niet bij na. Iedereen mag zijn mening vormen en beargumenteren zolang dit netjes kan zonder een medepersoon de grond in te boren. De opkomst van het internet heeft daar zeker niet bij geholpen. Woorden vliegen de digitale schermen op alsof er een leven van afhangt. Alle schapen van de maatschappij die schelden en bekritiseren om er maar gewoon bij te horen. Walgelijk.

Woorden kunnen ook verwoesten op een hele andere manier. Een simpele ‘ik hou van je’ kan een tinteling door het hele lichaam heen laten schieten, een kloppend gat van vreugde maken in je borst of een steek achterlaten. Want de liefde is een gebroken belofte. Het breekt en steekt en gloeit. Het danst en glanst en zingt. Het huilt en lacht en zweeft. Woorden geven leven aan een baby en de dood aan een overledene. Woorden geven lentesneeuw en winterbloesem. Woorden geven boeken. Maar als je bedenkt dat woord ook een woord is, dan word je gek. Woorden zeggen zoveel, maar zeggen eigenlijk ook niks.

Woorden zijn voor mij een kracht. Een kracht die je moet koesteren en niet zo snel prijs moet geven. Zeg niet klakkeloos wat je denkt, maar denk zorgvuldig na over de intentie van je woorden. Kies ze uit, leg ze op een rijtje, weeg ze af en beslis hoe je ze uitspreekt.

NerdpraatDe kracht van woorden

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *